Kasvokkaisten kohtaamisten vaaliminen

Tarinan takana: Johanna Ikäheimo, Henkilöstöjohtaja, Hallituksen puheenjohtaja, Lappset Group Oy

Istuimme Johannan kanssa lounaalle. Lapseni leikkivät päivittäin Lappset:in toimittamissa kiipeilytelineissä leikkipuistoissa ja itse pääsen silloin tällöin ulkokuntosaleille, joita niitäkin Lappset toimittaa. Yritystä, jonka tuotteet ovat omassa päivittäisessä käytössä, on kiinnostavaa seurata. Juuri nyt Lappset:illa on menossa ehkä mielenkiintoisin ajanjakso, koska he ovat päässeet uuden kasvun makuun - Rovaniemellä toimiva yritys sopi keväällä mittavista toimituksista.

Syksyn aikana Lappset toimittaa Merlin Entertainments -yritykselle Pipsa Possu -teemapuistoja Kiinaan ja Yhdysvaltoihin. Merlin Entertainments on maailman toiseksi suurin elämyskohteiden operaattori, jonka tuotemerkkejä ovat mm. LEGOLAND -puistot. Kauppa sisältää yhteensä viiden teemapuiston kokonaistoimituksen. Kaupan arvo on useita miljoonia euroja.

Lappset on jo perustanut tytäryritykset Kiinaan ja Yhdysvaltoihin ja tulevan vuoden aikana kuulemme varmasti lisää uutisia maailmalta. Muutosten läpivienti on yrityksessä tuttua, sillä 2011 alkanut yhteistyö Rovion kanssa vei Lappset:in maailmalle Angry Birds -aktiviteettipuistojen suunnittelijana ja toimittajana. Kun yrityksessä piti tuolloin yhtäkkiä toimia hurjasti paljon nopeammin kuin aikaisemmin, toimintatapoja piti muuttaa.

Kovassa kasvussa yritykseen syntyy helposti pullonkauloja, tavaran toimituksiin, tuotantoon, uusien toimintojen ylösajoon ja niin edelleen. Kun kysyin Johannalta hänen ajatuksia kasvuun liittyvistä haasteista, niin kaikki vastaukset käsittelivät ihmisiä. Excel-johtamiselle ei keskustelussa ollut sijaa.

Olette kasvun ja muutosten äärellä. Miten tulette onnistumaan?

Meidän tulee ymmärtää mikä muutoksessa on tärkeää. Tulee käyttää aikaa keskeiseen vuorovaikutukseen, läsnäoloon ja suunnan näyttämiseen. Päivittäiset kasvokkaiset kohtaamiset ja keskustelut ovat äärimmäisen tärkeitä. Mitä enemmän uskallamme kohdata toisiamme avoimesti, sitä parempi. Ihmiskeskeisellä toimintatavalla voittaa valtavan paljon enemmän kuin excel-johtamisella.

”Mitä enemmän uskallamme kohdata toisiamme avoimesti, sitä parempi.”

Mitä kasvokkaisten kohtaamisten vaaliminen ja läsnäolo vaatii johtamiselta?

Se vaatii systemaattisuutta. Yrityksen identiteetti eli arvot ja oikeudenmukaisuus syntyvät vuosien varrella. Jotta identiteetti on vahva, siihen pitää kiinnittää huomiota, mutta ei niin, että ihmisille kerrottaisiin tarkasti, miten asioita tulisi tehdä. On tärkeää, että jokainen työntekijä pääsee käyttämään omia aivoja. Yrityksestä tulee laiska ja eteenpäin työnnettävä jos lähdetään ratkaisemaan ongelmia toisten puolesta.

Jaetun ajattelun hyödyntäminen on tärkeää toiminnan joka tasolla. Nyt kun meillä on isoja projekteja menossa, ensimmäinen Pipsa Possu -puisto valmistuu Shanghaihin syksyllä, meidän tulee oppia toisiltamme mahdollisimman paljon. Käytämme aikaa siihen, että ymmärretään ensimmäisen projektin kaikki vaiheet – koetetaan saada jaetulle ajattelulle maksimaalista käyttöä. Inhimillinen kommunikaatio on tärkeimpiä työtapoja – jutellaan, pähkäillään, puhutaan ja mietitään.

”Inhimillinen kommunikaatio on tärkeimpiä työtapoja – jutellaan, pähkäillään, puhutaan ja mietitään.”

Haluamme tarjota turvallisen ilmapiirin, jotta jokainen uskaltaa olla oma itsensä ja voi esittää omia mielipiteitä. Olen aina halunnut, että jos jollakin työntekijällä on vaikeaa, niin työpaikallamme olisi sellainen luottamuksen ilmapiiri, että sinne olisi hyvä tulla. Siellä olisi tilaa hengittää vaikka muualla tuntuisi pahalta.

Itselläni on ollut hienoa olla töissä, on ollut turvallinen olo silloinkin, kun muissa asioissa on ollut vaikeaa. Se on käsittämättömän iso voima, että on jokin henkilö tai paikka, joka kannattelee. Se vaatii ääretöntä luottamusta toisiimme ja yhteisen päämäärän.

Miten toimintanne muuttuu kasvun myötä?

Emme ole ensimmäistä kertaa toimittamassa Kiinaan, eli osaamista löytyy. Nyt erona on kuitenkin se, että hyödynnämme enemmän paikallisia toimittajia, muun muassa LVI-työt tilataan ulkoa. Turn key -toimituksessa on aina isommat riskit kuin omien tuotteiden toimittamisessa. Olemme palkanneet uusia ihmisiä tärkeisiin tehtäviin ja edelleen tutkimme millaista osaamista ja millaisia resursseja tarvitaan, jotta tulevan parin vuoden aikana meillä on oikeat ihmiset oikeilla paikoilla.

Tärkeää on pohtia, miten saamme pidettyä ihmiset mukana matkassamme ja miten heidän omistautuneisuus kasvaisi perheyrityksessämme. Suurelta osin vastaus on läsnäolo. Erityisesti muutoksen hetkellä meidän tulee olla ihmisten kanssa, heidän seassa.

”Erityisesti muutoksen hetkellä meidän tulee olla ihmisten kanssa, heidän seassa.”

Onko nykytilanne muuttanut hallitustyöskentelyänne?

Tähän asti olemme usein innostuneet helpolla ja menneet sitten lujaa siihen suuntaan. Nyt olemme hakeneet hallitumpaa suuntaa. Toisaalta, nyt kun vauhti on kovaa, byrokratia ei saa olla kasvun jarru.

Meidän hallitustyö ei ole koskaan ollut hyväveliverkosto, mikä on ollut älyttämän tärkeää. Hallituksessamme ei istuta vuosia, vaan yrityksen tilanne määrittelee kokoonpanon. Olemme onnistuneet saamaan mukaan hyviä ihmisiä ja ryhmädynamiikka toimii hyvin. Sisäinen kunnioitus on erittäin tärkeää ja hyvä ajatusten vaihto. Lisäksi meillä on positiivista evoluutiota – kaksi entistä ulkopuolista hallituksen jäsentä on hypännyt johtoryhmän jäseneksi operatiiviseen toimintaan.

Mitä tulevat vuodet tuovat tullessaan?

Kaksi ja puoli vuotta sitten kävimme läpi YT-neuvottelut ja irtisanoimme 20 henkilöä. Se oli koko yritykselle vaikeaa aikaa ja tunteita oli pinnassa. Tilanne on tänä päivänä hyvin erilainen. Vuoden 2020 liikevaihtotavoitteemme on 100 miljoonan euroa ja olemme vahvasti menossa sitä kohden. Tilanne on todella hieno ja elämme maailman hienointa aikaa.

Toisaalta pitää muistaa, että myötätuuleen purjehtiminen on kaikkein vaikeinta. Olen viisaammiltani oppinut, että yksi merkittävä syy epäonnistua kasvussa on se, että unohdetaan seurata ympäristöä. Tulee olla isot aistit seurata mitä ympäristössä tapahtuu ja johtajilla tulee olla riittävästi tukea, että he eivät huku operatiivisiin tehtäviin.

Jokaisen tulee myös huolehtia itsestään. Johtajana kun olet ihmisten kanssa, pitää olla todella hyvässä vedossa. Ei voi olla väsynyt ollakseen ainutkertainen toiselle juuri siinä hetkessä. Johtajalla tulee olla selkeä suunnitelma, miten:

  • Huolehtii hyvästä ja riittävästä unesta
  • Syö hyvin ja juo vettä
  • Juo alkoholia maltillisesti
  • Harrastaa riittävästi ja monipuolisesti liikuntaa

Näillä tekijöillä mahdollistetaan se, että aamulla herää hyvällä mielellä, ei ole väsynyt ja voi keskittyä oikeaan tekemiseen. Me pystymme niin moneen asiaan, kun haluamme ja tiedämme miten toimia.


Valokuva: Vuokko Salo

2018-09-05T08:44:18+00:00syyskuu 5, 2018|Kategoriat: Artikkelit|Avainsanat: , , |

Tilaa johtajatarinat suoraan sähköpostiisi. Uutiskirjeen saat noin kerran viikossa, uusimmilla tarinoilla varustettuna.